Camere supraveghere video | Cablare

Camere supraveghere video | Cablare

Camere supraveghere video - cablare si instalare

Multe elemente influenteaza major calitatea imaginii intr-un sistem de supraveghere video. In nenumarate cazuri, chiar daca se folosesc echipamente de foarte buna calitate, rezultatele obtinute nu sunt satisfacatoare.

Principalele cauze ale distorsiunilor sunt:

1.

 

Calitatea si tipul cablului folosit la conectare pentru camere supraveghere video

     1.1. Cablul Coaxial. Majoritatea cablurilor coaxiale au o impedanta caracteristica de 75 Ohmi, semnalul video transmis fiind unul balansat. Cu cat cablul este mai gros, cu atat pierderile pentru sistemul de supraveghere video cctv sunt mai mici. Semnalul video fiind un curent electric, cele mai mici pierderi le vom avea la un miez si scut din aliaje de Cupru. RG 59 este tipul de cablu coaxial cel mai uzual in sisteme de supraveghere video CCTV. Avand diametrul exterior de 6.1mm si un miez cu grosimea de 0.64mm ofera o flexibilitate crescuta, iar principalul dezavantaj il reprezinta pierderile de semnal in special la frecvente inalte. RG 6 este un cablu coaxial de supraveghere video mai rigid, avand diametrul extern de 6.86mm, miez cu grosimea de 1mm si ecran dublu, dar se pot transmite imagini pe distante mult mai mari fara pierderi de semnal. Un alt aspect important al cablului coaxial este scutul (tresa). Acesta joaca un rol foarte important in respingerea interferentelor. Ecranajul cablurilor coaxiale poate fi format dintr-o plasa de conductori subtiri, sau din mai multe straturi alternative de folie si plasa de fire. Cablul coaxial este folosit la sisteme de supraveghere video cu camere de supraveghere amplasate la distante relativ mici fata de videorecorderul digital de tip dvr (maximum 250 metri).

Cablu supraveghere video coaxial

     1.2. UTP. Cablul torsadat este un tip de cablu in care doi conductori sunt rasuciti unul in jurul celuilalt in scopul anularii interferentei electromagnetice. Utilizarea cablului UTP pentru camere supraveghere video si sisteme CCTV poate prelungi distanta maxima de cablare pana la 1.2~1.5km folosind video transceivere active. Semnalul este nebalansat iar impedanta caracetristica este de 100-110 Ohmi. NU SE RECOMANDA folosirea a doua perechi de cablu UTP pentru transmiterea unui semnal video.

Cablu supraveghere video utp

     1.3. FTP si STP. La sisteme de supraveghere video NU SE RECOMANDA folosirea cablurilor FTP si STP pentru transmiterea semnalului video de la camere de supraveghere video folosind video transceivere, datorita capacitatii electrostatice pe cablu si a foliei de metal care atrage mai repede fulgerele. In cazul folosirii cablului FTP pentru transmisie video, folia de ecran trebuie conectata la impamantare, iar distanta se micsoreaza cu 5 ~ 15% fata de UTP.

Cablu FTP STP

 

 

2.

Camere supraveghere video - distorsiuni de imagine

Diferenta de potential la sisteme de supraveghere video

Diferenta de potential reprezinta inducerea unui curent alternativ in traseul de cablu dintre videorecorder-ul digital DVR si camera de supraveghere video. Aceasta este datorata referintelor de masa diferite ale echipamentelor. Este cel mai des intalnita in cazul instalarii camerelor de supraveghere video pe structuri metalice. Se recomanda in acest caz folosirea unei zone tampon dintr-un material izolator (lemn, plastic etc.). Efectele diferentei de potential sunt diverse: efect de curgere, striatii transversale, modele reticulare sau zgomot de imagine.

Camere supraveghere video - distorsiuni de diferente de potential

Traseul de cablu pentru camere supraveghere video

NU ESTE RECOMANDATA realizarea traseului de cablu in paralel cu cablurile de inalta tensiune. Datorita distantei mici dintre cabluri, cel de inalta tensiune poate induce un curent alternativ nedorit in traseul de cablu dintre DVR si camera.

Lungimea cablului de supraveghere video

Semnalul de supraveghere video are un anumit grad de atenuare proportional cu lungimea cablului.

Distantele maxime de instalare pentru camere de supraveghere video analogice, in functie de cablu, sunt:

Coaxial - 250m

UTP - 300 ~ 400m, utilizand  video transceivere pasive (se recomanda folosirea amplificatoarelor active chiar si in apropierea limitelor superioare)

         - 1.2 ~ 1.5km, utilizand video transceivere active

 

4.

Mufare defectuoasa la camere de supraveghere video si videorecorder digital dvr

Un contact imperfect poate influenta semnificativ calitatea imaginii de supraveghere video, acesta fiind si cauza majora a pierderilor de semnal.

Exista mai multe tipuri de mufari, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

     4.1 Mufarea cu lipire. Este cea mai sigura, dar nu ofera o rezistenta mecanica mare

     4.2 Mufarea mecanica (cu infiletare). Cel mai usor de utilizat, cu o rezistenta mecanica acceptabila. Cel mai pasibil de oxidare in cazul mufarilor exterioare sau in medii cu umiditate ridicata.

     4.3 Sertizarea. Procedura cu un contact electric bun si o rezistenta mecanica mare

 

5.

Sursa de alimentare pentru camere supraveghere video

Distorsiunile cauzate de sursa de alimentare a camerelor de supraveghere video sunt datorate in special suprasolicitarii sursei, mai ales pe timp de noapte unde consumul camerelor de supraveghere video cu iluminator infrarosu IR creste semnificativ.

In cazul unor trasee lungi de cablu, sursa nu poate furniza suficienta energie pentru captarea imaginii in conditii optime.

 

6. Temperatura de operare

La o temperatura scazuta (-20 grade C) apar efecte negative asupra componentelor electrice din echipamentele sistemelor de supraveghere video CCTV. La polul opus, o temperatura foarte ridicata poate suprasolicita termic echipamentul.

 

7.

Tipul de senzor al camerei de supraveghere video

Senzorii CMOS sunt mai robusti, acestia avand nevoie de mai multa lumina in conditii de iluminare similare comparativ cu un senzor CCD. Cantitatea de lumina redusa influenteaza calitatea imaginii obtinute la camera de supraveghere video, fiind principala cauza a zgomotului de imagine pe timp de noapte.

 

Camere supraveghere video - zgomot imagine la lumina scazuta

333