Sistem alarma tutorial

Sistem alarma tutorial

Descriere generala sisteme alarma efractie

Sistemele de alarma la efractie sunt alcatuite din centrale de alarmare antiefractie, tastaturi cu led, LCD sau touchscreen, detectori de miscare de interior si exterior, cu sau fara imunitate la animale, bariere in infrarosu cu microunde, butoane si pedale de panica, senzori de soc, detectori de geam spart, contacte magnetice, de inundatie, detectori de fum si temperatura, sirene de alarmare la efractie de exterior si de interior.

Sistemele de alarmare la efractie au functii de comunicare a starii de alarma, prin linie telefonica fixa, GSM, GPRS si IP, catre dispecerate de monitorizare si interventie si catre beneficiari. Cu ajutorul unor module speciale sistemele de alarmare la efractie pot fi armate si dezarmate prin linie telefonica sau IP. Desi la un pret ieftin fata de sistemele de supraveghere video, aceste sisteme sunt foarte complexe, putand declansa inregistrarea in cazul sistemelor de supraveghere video, pornire de aer conditionat, aprindere de lumini, precum si alte multe automatizari.

Principalii producatori care s-au impus pe piata mondiala sunt producatorii de sisteme de alarma la efractie pe fir si wireless Paradox si Dsc din Canada si la nivel de sisteme economice la pret ieftin, sistemele de alarmare la efractie wireless din China.

 

Sisteme alarma Paradox versus Dsc versus China

Exista o intrebare frecventa: care dintre cele doua sisteme sisteme de alarmare la efractie, Paradox si Dsc, sunt mai performante. Noi inclinam catre sisteme de alarma la efractie Paradox deoarece comunica la un numar mai mare de telefoane ale beneficiarilor, au tehnologie ATZ de dublare a numarului de zone, au tastaturi cu un design mai nou si mai elegant, inclusiv tastaturi cu touch screen mai ieftine si au distanta de acoperire a detectorilor de miscare wireless mai mare.  Totusi unii instalatori si beneficiari prefera si sistemele de alarmare la efractie Dsc datorita fiabilitatii echipamentelor si a faptului ca de-a lungul timpului au ramas cu aceleasi modalitati de programare si de utilizare, fiind foarte usor de programat. Detectorii pe fir de la Dsc sunt in anumite cazuri mai performanti decat cei de la Paradox. Sistemele de alarma fabricate in China sunt imbatabile ca pret si reprezinta solutia ideala pentru clientii cu buget mic de investit in sisteme de alarma.

 

 

Sisteme alarma pe fir versus sisteme alarma wireless

Alta intrebare se refera la sistemele de alarma wireless versus sistemele de alarma pe fir. Care sunt mai sigure? Noi inclinam catre sistemele de alarma pe fir deoarece nu necesita intretinere anuala de tip schimbare baterie la detectori, au un timp de reactie mai scazut si sunt si mai ieftine. Sistemele de alarma wireless sunt indicate doar daca nu se doreste sa fie vazute fire prin casa din considerente estetice si de usurinta in instalare.

 

Pentru o functionare cat mai sigura a acestor sisteme de alarma la efractie este foarte important si nivelul de calificare si profesionalism al instalatorului de sisteme de securitate. Iata doua exemple de cablare pentru sisteme de alarma la efractie pe fir.

In stanga este cel mai simplu mod de cablare pentru sisteme de alarma, care asigura protectie contra taierii cablului doar cand este armat sistemul de alarma

In dreapta este asigurata protectie contra taierii cablului si a deschiderii capacului de la detectorul de miscare, indiferent daca sistemul de alarma la efractie este armat sau nu (atentie necesita si programare in acest sens a centralei de alarma)

 

Centrale de alarma si tastaturi

Centralele de alarmare la efractie constituie creierul sistemului de alarmare care citeste starea elementelor de detectie la efractie, urmareste starea de armare dezarmare a sistemului si semnalizeaza intruziunea. Majoritatea centralelor moderne sunt compuse dintr-o placa cu integrate montata in interiorul unei cutii metalice care contine si o sursa de alimentare. Pentru a veni in ajutorul celor ce vor sa-si aleaga un anumit tip de centrala antiefractie vom descrie cateva din facilitatile pe care acestea le ofera. Caracteristicile care trebuie avute in vedere la alegerea unui sistem de alarma la efractie sunt numarul de zone, numarul de partitii, facilitati de armare partiala, facilitate cablare pe fir sau wireless, posibilitate armare din telecomanda, armare dezarmare din telefon sau internet,etc. Centralele de alarmare la efractie Paradox si Dsc au integrat pe placa de baza un apelator telefonic care poate programat sa transmita catre beneficiar starea sistemului.

Tastaturile reprezinta modul de afisare a starilor sistemului de alarmare la efractie, de aici putand fi semnalizate starea de armare dezarmare totala sau partiala a sistemului de alarma la efractie, detectorii care au detectat miscare, detectorii in alarma, deranjamentele din sistem, memoria de evenimente din centrala precum si programarea sistemului de alarmare la efractie. Exista tastaturi cu leduri – la un pret ieftin, tastaturi cu LCD icon si tastaturi cu LCD alphanumeric si touch screen, acestea din urma avand si facilitatea de afisare a memoriei de evenimente din centrala de alarmare la efractie. Tastaturile de afisare a starii sistemului de alarma cu led sau LCD pot fi cablate pe fir sau wireless, adica radio.

 

Detectori sisteme de alarma

Detectorii de miscare ai acestor sisteme de alarma la efractie pot fi cu detectie infrarosu, cunoscuti si sub denumirea de PIR, sau cu microunde, sau combinat infrarosu si microunde cu functie de antimasking. Ei pot fi cu sau fara imunitate la animale, de interior si de exterior, cablati pe fir sau wireless.

In poza din dreapta detectorul cu imunitate la animale da alarma doar daca razele de detectie sunt intersectate de cel putin 2 ori.

 

Ca solutie de protectie perimetrala in cadrul sistemelor de alama la efractie de exterior, cele mai populare echipamente sunt barierele in infrarosu si microunde precum si sisteme de detectie cu cablu senzorial. Barierele in infrarosu se diferentiaza calitativ, existand bariere in infrarosu la pret ieftin, cu 2 sau 4 raze in infrarosu si bariere in infrarosu mai bune calitativ, care au incluse si circuite de discriminare a starii de ceata, viscol, ploaie abundenta. Rata de alarme false a sistemelor de alarma la efratie perimetrala este mai mare decat cea a sistemelor de alarma la efractie de interior.

Sistemele de alarma la efractie de exterior se folosesc de obicei in tandem cu sisteme de supraveghere video si cu paza umana, fiind foarte eficiente pentru protejarea contra efractiei a suprafetelor mari.

Pentru a dubla eficienta detectorilor de miscare la efractie se pot folosi contacte magnetice pentru usi si fereste care monitorizeaza starea inchis deschis si care pot fi cablate pe fir sau wireless.

Detectorii de soc sau vibratii au rolul de a detecta vibratia sau socul si de a intra in alarma cand acest soc depaseste un anumit prag considerat normal. Ele se monteaza de obicei in zone supuse actiunilor mecanico fizice ale infractorilor: usi, pereti, podele, tavane, seifuri si case de valori.

Pentru a semnaliza starea de panica, utilizatorul unui sistem de alarmare la efractie poate integra in sistemul antiefractie butoane de panica sau pedale de panica, care se monteaza in special in casierii, banci, case de amanet si schimb valutar. Ca butoane de panica radio se pot utiliza si telecomenzile de armare dezarmare a sistemului de alarmare la efractie, care pot fi programate sa declanseze panica silentioasa sau panica audibila.

Detectorii de geam spart se monteaza de regula in zonele in care detectorii de miscare au obturata calea de detectie de arhitectura imobilului respectiv sau de mobilier.

Sistemele de alarmare la efractie pot integra si detectori de fum si temperatura, detectori de gaz metan si de monoxid de carbon. Acesti detectori de alarmare la incendiu se pot cabla pe fir sau pot fi wireless transformand sistemul de alarmare la efractie intr-un sistem de alarmare la efractie si incendiu.

 

 

Sirene sisteme alarma

Sirenele de alarmare la efractie de exterior sunt autoalimentate adica se autoalimenteaza in cazul in care sunt caderi de tensiune. Sirenele de exterior sunt autoprotejate cu carcasa dubla antisabotaj si pot semnaliza incercarea de deschidere a carcasei sau de smulgere de pe perete. Orice taiere de cablu genereaza stare de alarma atat la sirena de alarma la efractie si sabotaj, care are acumulator incorporate cat si la centrala de alarma care poate transmite starea de alarma antiefractie si sabotaj catre dispecerate de monitorizare si interventie si catre beneficiar prin intermediul liniilor telefonice fixes au prin module gsm gprs ip.

 

 

Comunicatoare gsm gprs pentru sisteme alarma

In eventualitatea lipsei unei linii telefonice fixe, la sisteme de alarma la efractie se pot integra comunicatoare GSM GPRS care au rolul de a transmite prin SMS starea sistemului de alarmare la efractie pe telefonul mobil al beneficiarului sau catre un dispecerat de monitorizare si interventie rapida. Prin intermediul acestor module se poate arma si dezarma sistemul de alarma prin apel telefonic sau trimitere de sms (pe baza de parola).

Rolul acestor sisteme de alarma la efractie securitate s-a extins de-a lungul timpului de la simpla detectie si alarmare la efractie la integrarea lor in sisteme de supraveghere video cu circuit inchis, in sisteme de detectie si semnalizare a incendiului, in sisteme de control acces si pontaj, in sisteme de videointerfonie precum si in multe alte sisteme de automatizari.

In ziua de astazi sistemele de alarmare la efractie au devenit un element esential in proiectarea si construirea imobilelor.

333