Camere de supraveghere video - tehnici de scanare a imaginii

Camere de supraveghere video - tehnici de scanare a imaginii

 

Camere de supraveghere video - tehnici de scanare a imaginii

       In cadrul sistemelor de camere de supraveghere video tehnologiile de citire si afisare a informatiei captate de senzorul camerei de supraveghere sunt: scanare intercalata si scanare progresiva.

     Camerele de supraveghere video IP utilizeaza atat scanarea progresiva, cat si scanarea intercalata, pe cand cele analogice folosesc doar una din cele doua tehnici.

 

Scanarea intercalata

     Imaginea produsa de scanarea intercalata la camera de supraveghere video este formata din doua cadre. Primul cadru este format din liniile TV impare iar cel de al doilea din liniile TV pare.

     Cand camera de supraveghere video transmite o imagine cu scanare intercalata, cadrul de imagine se transmite pe jumatati, astfel se reduce banda de transmisie la jumatate. De asemenea dispozitivul de receptionare , monitor sau televizor, trebuie sa foloseasca acceasi tehnica pentru decodare. Liniile impare si cele pare se transmit continuu, cu o rata de refresh de 25 de cadre/sec in PAL sau 30 de cadre/sec in NTSC, ochiul uman interpretandu-l ca si o imagine continua. Cu toate acestea, tehnica intercalarii creaza distorsiuni rezultate din "lipsa" informatiei pe anumite segmente. Acest lucru nu este sesizabil pe un monitor care foloseste aceasta tehnica, dar devin vizibile cand imaginea este vizualizata pe un monitor cu scanare progresiva. Imaginea sufera de efect de "lacrimare", in care se observa intarzierea intre liniile impare si cele pare. Este cel mai vizibil pe un "Stop Cadru", unde obiectele in miscare sunt distorsionate.

Scanarea Progresiva

     La camere de supraveghere video ce folosesc senzor de scanare progresiva, se obtin valori pentru fiecare pixel in parte, iar fiecare linie de imagine este scanata secvential obtinandu-se un cadru intreg. Cu alte cuvinte, imaginea camerei de supraveghere video nu este impartita in doua cadre, imaginea trimisa spre decodare fiind una intreaga. La decodare toate liniile de imagine sunt afisate deodata pe monitor sau TV in ordinea corespunzatoare. Trebuie amintit ca latimea de banda folosita in acest caz se dubleaza fata de scanarea intercalata, cantitatea de informatie instantanee transmisa fiind dubla.

 

333