Sisteme alarma - Detectori de miscare PIR si MW

Sisteme alarma - Detectori de miscare PIR si MW

Sisteme de alarma - Detectori miscare PIR si MW

Senzorii de miscare sunt o componenta tehnica ce tin de sisteme de alarma care pot determina cantitatea masurata a proprietatilor fizice cum ar fi radiatii la diferite lungimi de unda: radiatii termice, radiatii electromagnetice.

Toate obiectele cu temperatura peste 0 grade absolut emit energie sub forma de lumina. De obicei aceasta radiatie luminoasa este invizibila ochiului uman din cauza temperaturilor mici care radiaza la lungimi de unda infrarosii. Aceasta energie poate fi detectata de senzori electronici proiectati pentru aceasta aplicatie; aceste aplicatii se refera la sisteme de alarmare la efractie cu detectori de miscare cu infrarosu si microunde.

 

Senzorul infrarosu pasiv (PIR), este un senzor electronic ce compune binecunoscutele sisteme de alarma la efractie care detecteaza si masoara radiatia infrarosu a obiectelor din campul lui vizual. Pentru a concentra aceasta radiatie pe suprafata senzorului se folosesc diferite mecanisme. Cea mai utilizata varianta pentru sisteme de alarma este lentila de plastic cu fatete convergente (fatete Fresnel), proiectate pentru a concentra radiatia infrarosu pe suprafata senzorului.

Principiu de functionare detectori sisteme alarma - detectori de miscare in infrarosu

Cand sunt folosite intr-un sistem alarma casa, electronica senzorului masoara constant aceasta radiatie comparand rezultatul actual cu cel anterior, iar daca exista o diferenta, actioneaza un releu, sau la modelele actuale optoMOS-uri, care cupleaza la N.O.

Nu este recomndat ca senzorul sa fie plasat spre geam deoarece sursele de lumina infrarosie pot fi multiple, si de asemenea, nici spre sau langa sisteme de ventilatie sau incalzire care pot incalzi suprafata senzorului, cauzand astfel alarme false.

Avantaje

Dezavantaje

Poate fi folosit in spatii inguste fara a da alarme false

Volum mic de detectie

Varianta optima pentru sisteme de alarma

Constrangeri ale spatiului de detectie

Tehnologie simpla

Sensibil la variatii de temperatura

 

Senzorii de miscare cu microunde reprezinta o varianta alternativa pentru sisteme de alarma casa atunci cand e necesara acoperirea unui volum mai mare de protectie, cand exista variatii mari de temperatura, cand exista interferente puternice. Principiul de functionare a unui senzor cu microunde ce compune un sistem de alarma se bazeaza pe detectia radiatiei electromagnetice de radio frecventa dintr-un anumit spatiu. Aceste lungimi de unda sunt suficient de mari pentru a nu interactiona cu microparticule din aer dar suficient de mici pentru a fi reflectate de obiectele mari.

Principiu de functionare - detectori de miscare cu microunde

Un astfel de detector de miscare ce compune actualele sisteme de alarma este format dintr-un transmitator (oscilatorul) si un receptor (antena si o dioda Schottky). Undele electromagnetice generate de oscilator vor fi directionate printr-un ghid de unda si focalizate pe antena, care va redirectiona undele catre obiect. Tinta vizata va reflecta o parte din unde catre antena, care le va redirectiona catre un dispozitiv electronic, ce va analiza diferenta de faza dintre unda emisa si cea receptionata. Principiul fizic ce sta la baza functionarii unui detector de miscare de faza este efectul Doppler.

 

Cand obiectul tinta se misca inspre sau dinspre antena, frecventa radiatiei reflectate se va schimba in raport cu cea emisa. Astfel ca, daca obiectul se misca spre antena cu viteza v, frecventa undei reflectate va creste, si va scadea daca se departeaza de antena.

Avantaje

Dezavantaje

Volum mare de lucru

Nu pot fi folositi in spatii inguste

Constrangeri limitate ale spatiului de lucru

Sensibil la undele reflectate

Nu e sensibil la schimbari de temperatura

 

Tehnologie complexa

 

Diferente fizice ale undelor infrarosu si microunde in spectrul electromagnetic propriu pentru sisteme de alarma la efractie

 

  Microunde Infrarosu
Lungime de unda 1 mm-1 m 700 nm-1 mm
Frecventa 300 GHz-300 MHz 430 THz-300 GHz

 

 

333